S’acosta la Revetlla de Sant Joan, la temuda setmana dels petards per a molts dels nostres gossos que nosaltres també patim per com de malament ho passen. Un component acústic intens, com són els petards, pot generar por / fòbia i ansietat en els nostres peluts posant-se en risc el seu benestar.

La por és una resposta emocional normal que facilita l’adaptació i supervivència de l’individu, quan aquest s’enfronta a una amenaça. No obstant això, quan el gos no pot adaptar-se a aquesta situació, com passa amb aquests dies d’incessants petards, la reacció de por es transforma en desproporcionada, apareixent la fòbia. A més, l’animal desenvolupa un quadre d’ansietat perquè aprèn a anticipar aquesta situació que li genera la por. Els símptomes d’ansietat són els causants de canvis fisiològics i de comportament en ells.

Per poder abordar aquesta situació tan desfavorable, el primer que hem de fer és no exposar a l’animal als petards. Un cop allunyats de l’soroll, cal oferir-los un espai segur, dins de casa, que el aïlli dels petards. Vam crear una zona segura o refugi per a ells ( “la teoria de l’búnquer”). A més, és convenient buscar ajuda d’un professional veterinari etòleg clínic perquè, amb una teràpia psicofarmacològica, tracti els símptomes d’ansietat dels més afectats. Avui dia comptem amb medicació ansiolítica que millora la situació de l’animal. Enrere queda l’ús de medicacions com la acepromazina. Durant molts anys s’ha utilitzat com la coneguda “pastilla dels petards”. Lamentablement, avui sabem que no només no té efecte ansiolític, sinó que disminueix la capacitat de moviment de l’animal, però no la percepció de l’entorn, i pot produir hipersensibilitat als sorolls i empitjorar el quadre d’ansietat existent.

(Veure posicionament de la acepromazina en www.gretca.com, veterinaris especialistes en etologia clínica i medicina de l’comportament animal)

Finalment, el tractament curatiu només s’aconseguirà aplicant unes pautes de modificació de conducta que permetin a l’gos habituar-se a l’estímul que li produeix la por.

 

Realizado por: África Emo (Veterinaria etóloga)

                              Dídac Segura (Biólogo  instructor de unidades caninas)